Ghid de supraviețuire

Eu, ICA – serioasă și în termeni științifici

423668_4023934715852_1695005601_n

De fiecare dată când sunt în situația de a spune cuiva despre boala mea (Boala Țesuturilor Conjunctive Nediferențiate – încă sau Boală Mixtă de Țesut Conjunctiv) mă întreb cum să o fac? Îmi privesc interlocutorul și încerc să îmi dau seama, din felul în care mă privește, care ar fi cea mai bună variantă.

Să-i pun în brațe istoricul medical și să se lămurească singur? Pentru asta ar trebui să îi dau și un dicționar de termeni medicali, ca să nu-și prindă urechile 😛 .

Mă gândeam că n-ar fi totuși rău să fac un rezumat ”deștept” pe care să-l tipăresc și să îl dau celor curioși să-l citească, în felul acesta scutindu-mă pe mine de prea multe vorbe – dicționarul să și-l găsească fiecare, eu n-am nevoie de el, cunosc termenii chiar dacă îmi doresc să nu fi auzit de ei niciodată, să fiu o ignorantă în ceea ce privește toată păsăreasca medicală.

Rezumatul ar suna cam așa:
Sufăr de: acumularea în exces a colagenului și a altor proteine ale matricei extracelulare în tegument și în alte organe cu alterare vasculară, cu injuria endoteliului și a laminei bazale, vasoconstricție și anomalii ale imunității umorale. Ischemie paroxistică a extremităților, sclerodactilie cu teleangiectazii, calcinoză, fotosensibilitate și motilitate esofagiană.

Mai am și o afecțiune inflamatorie idiopatică cu degenerare la nivelul mușchiului scheletic și apariție a unui infiltrat inflamator cu celule mononucleare, cu multe limfocite plasmocite și macrofage. Explorarea electromiografică exprimă o miopatie inflamatorie, iar valoarea creatinfosfochinazei este mult mărită. Pe electroforeză, s-a constat hipergammaglobulinemie. Afecțiunea îmi afectează musculatura centurii pelvine și scapulare.

Afecțiunea mea se mai caracterizează și prin identificarea unor anticorpi circulanți antiribonucleoproteina nucleară. La nivelul fibrelor musculare se constată infiltrat limfoplasmocitar interstițial și degenerare. Mai sufăr și de cașexie, ataxie și demielinizare, iar citokinele și interleukinele mele au valori anormale.

Ce ziceți? Cine cât a priceput? :mrgreen: (sunt convinsă că ați sărit peste 🙂 )

Iar asta este doar descrierea prescurtată. Poate că nu-i o idee rea și în felul acesta dovedesc că știu să vorbesc și serios despre boală, pentru că altfel… de obicei fac haz de necaz și descriu lucrurile sub o formă blândă (dacă nu hilară) iar cei din jur mă privesc suspicioși ”Asta cred că-i bolnavă la cap!”.

medicamentNoi, bolnavii ICA, suferim de boli serioase (eu recunosc că nu le iau în serios). De multe ori suntem prea obosiți să spunem cuiva despre boala noastră – suntem sătui. Suntem sătui să trebuiască să găsim scuze și să dăm explicații atunci când nu putem face ceva în zilele proaste. În aceste zile dacă zâmbim nu înseamnă că nu ne doare sau că nu avem arsuri sau mâncărimi care ne scot din minți ci înseamnă că nu vrem să vă stricăm ziua și vouă celor din jur, pentru că vă iubim și vă respectăm.

E prea scurt ”rezumatul”? Ooooo… dar nu-i tot! S-ar putea umple vreo două pagini cu termeni păsărești. Se poate face un eseu sau chiar scrie o nuvelă, dar cine ar vrea să citească așa ceva?

 

P.S. Cine mai are o colecție de cuvinte medicalo-păsărești, este invitat să le posteze la secția comentarii 😛

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

6 Responses to Eu, ICA – serioasă și în termeni științifici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *